AMBIENTAL DESIGN / MAKING A BETTER PLACE FOR INTERIOR DESIGN
Zaha Hadid

Designeri si Arhitecti / 2010-10-27

Zaha Hadid

pur si simplu geniala

Este femeia care a cucerit o lume destinata exclusiv barbatilor: arhitectura. Lucreaza oriunde si oricum, dar nu la computer. Ii plac hainele vintage, stilul masculin, rochiile negre si jeansii. Dar aici se opresc atributele sale lumesti. In rest, Zaha Hadid e geniu.

Si este, intr-adevar, o aparitie: parul, blond pe deasupra si cu suvite roz si intunecate pe dedesubt, o geanta uriasa Prada si o haina asimetrica, pe care putine femei ar indrazni sa o poarte. La prima intalnire iti face o impresie atat de puternica, incat doar Gandalf din “Lord of the Rings” ar egala-o. Devoreaza revista Vogue si, nu de putine ori, isi adapteaza singura tinute unicat de la Issey Miyake. A fost foarte trista la moartea Isabellei Blow, un icon al modei excentrice british, pe care o considera “very stylish”.

Pentru cineva care a trait la Londra mai bine de 35 de ani, Hadid a ramas un personaj foarte exotic. Engleza ei este puternic amprentata de radacinile arabe. De care este foarte mandra, chiar daca a fost la un internat catolic in copilarie si a urmat educatia occidentala. Urmareste cu interes evenimentele din Orientul Mijlociu (doar s-a nascut la Bagdad!) si spera ca in curand va face acolo cladiri grozave.

Cand vorbeste despre un proiect si face si schitele in acelasi timp, iti dai seama ca multe dintre imaginile create de ea sunt cvasiimposibil de transpus in cuvinte. Face schite rapide, de multe ori cate 100 pentru fiecare proiect. Iar recent s-a ambitionat si a gasit 700 de variante de amenajare a unui spatiu de locuit – un apartament obisnuit. “Practic, ai posibilitati aproape nelimitate pentru a remodela un spatiu atat de putin ofertant ca un apartament de bloc.”

“Mentorii” sai sunt arhitecti celebri, precum Erich Mendelsohn, Mies van der Rohe, Le Corbusier, constructivistii. E pasionata de arhitectura de la 11 ani si declara ca atunci si-a ales meseria. Si-a urmat visul cu incapatanare, astfel ca a ajuns singura femeie din elita mondiala a arhitectilor. Ea glumeste, definindu-si succesul drept “o anomalie”. Pentru ca este anormal ca o femeie sa creeze atatea cladiri extraordinare si sa castige echivalentul Nobelului in arhitectura, Premiul Pritzker, in 2004.

Etajul creat de Zaha Hadid la Hotelul Puerta America din Madrid arata ca este un designer greu de categorisit, eclectic si surprinzator. Daca pana recent era cunoscuta mai ales ca arhitect, Hadid a demonstrat ca designul de interior este o pasiune careia ii acorda din ce in ce mai mult timp. Designul fluid, senzual, liniile indraznete si materialele neconventionale au facut din etajul Zaha Hadid un loc “vanat” de admiratorii ei. Camerele au un stil aparte, intre baroc, minimalism si modernism, cu forme sinuoase intr-un decor de un alb stralucitor. Hadid a creat special pentru Puerta America un fotoliu care pare greoi, dar este surprinzator de confortabil. Paturile sunt iluminate cu benzi de halogen la capat, iar baia isi schimba culoarea in functie de cromatica din camera.

Zaha Hadid este foarte abrupta cu personalul din firma ei si impetuoasa cu clientii. Cu toate astea, nu ar fi putini cei care ar accepta sa poarte tricouri cu inscriptia “I love Zaha Hadid”. Are talentul sa se impuna si stie cand e momentul sa cedeze putin teren ori sa schimbe abordarea. Dar impetuozitatea ramane marca ei de afaceri si oricine are de gand sa o angajeze pentru un proiect trebuie sa se astepte la un discurs iesit din tipare.

I-ar placea sa creeze obiecte pentru viata cotidiana si sa combine arhitectura cu agenda sociala, pentru ca este convinsa ca poti investi si poti fi inventiv in locuinte si spitale. I-ar placea de fapt sa creeze un cartier intreg, sa aplice tot ce stie despre spatiile publice si interioare. Apoi, cocheteaza si cu ideea realizarii unui restaurant si a unui hotel si viseaza sa modeleze un intreg peisaj urban.

A creat cladiri diverse, de la resedinte personale pana la piste de schi sau sedii ale unor companii importante. Dar a colaborat si cu Pet Shop Boys, pentru care a imaginat o scena speciala, pentru turneul mondial din 1999-2000, ori a creat decorurile pentru opera “Desire”, in 2003.

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte recente ale sale este Mobile Art, un pavilion cu forme futuriste, creat special pentru Chanel, in colaborare cu bunul ei prieten Karl Lagerfeld. O structura eleganta, functionala, modulara, care va gazdui proiectii de film, expozitii si evenimente speciale Chanel.CopyWright
Data: 29 octombrie 2007
Autor: Virginia Lupulescu
http://www.onemagazine.ro/fashion/designeri-si-colectiile-lor/articol-1012122-zaha-hadid-pur-si-simplu-geniala
http://www.zaha-hadid.com/homeZaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid Zaha Hadid