AMBIENTAL DESIGN / MAKING A BETTER PLACE FOR INTERIOR DESIGN

[e-spres-oh]

It office in Timisoara

Nume/
[e-spres-oh]
Client/
Stefan Szakal
Cerinte/
http://www.e-spres-oh.com
Data/
Martie 2013

[e-spres-oh] se vrea a fi un studio al creatiei, al relaxarii, un brainstorming binevenit intre sof-tistii carora le-a fost destinat spatial. Inca de la primul nivel esti ghidat de intrarea simbolica care ne anunta ce urmeaza sa experimentam in spatele “usii” prin inscriptia auto-ironica “beware of geeks”. De indata ce perceptia ti-a smuls un zambet, te surprinzi descoperind ce se ascunde in spatele acestei usi: desi se vrea a fi un spatiu de birouri, atmosfera ce invaluie incaperea este una relaxata, incadrata in lemn si podele shabby-chic, curentul corpurilor de ilumant industriale, apoi ca un pretext al intregului spatiu: lemnul strapuns de holsuruburi ce dezvaluie identitatea celor trei etaje: o cafenea, birouri si un spatiu de lounge, toate sub aceeasi cupola, dar sub o alta dimensiune: [e-spres-oh]

Spatiul evolueaza pe 3 niveluri – open office-ul, spatiul birourilor fabricate din vechi paleti industriali, incadrat in dreapta de sala de conferinte, a carei gazda este de fapt un mare ventilator industrial, a carei functionalitate s-a pierdut, avand aici doar rol decorative, si cel superior, destinat relaxarii, comunicarii si sedintelor, unde ferestrele mari, indreptate spre nori, permit o avalansa de lumina calda.

Open space-ul atipic ce se desfasoara pe cel de-al doilea nivel, se diferentiaza atat prin mobilierul realizat din paleti reciclati si structura industriala din lemn masiv in partea de sus a incaperii, deopotriva cu mobilierul modernist, cat si prin dispunerea neregulata a acestuia in jurul unei zone centrale de reculegere, marcata prin prezenta unor canapele, masive, din material naturale.
Sala de conferinte o definim ca fiind una restrasa dar totusi comoda si primitoare, si asta in ciuda faptului ca pare sa fi fost amenajata intr-o fosta zona tehnica, industrial, solutie adoptata si pentru maximizarea spatiului disponibil.

O data ce pornesti hotarat spre zona de lounge, adica cel de-al treilea nivel, respectiv mansarda, iti lovesti privirea de un tavan oarecum nazdravan, in sensul ca e de fapt unul atipic, o plasa uriasa pe post de hamac, chiar deasupra treptelor spiralate. Acum stii exact ca urmatorul spatiu nu va fi unul pretentios si simti cum creste curiozitatea. Urcand, descoperi pe lateralul scarii, corpuri de iluminat cu umbre aparente sub dimensiunea unor ventilatoare clasice. Corpurile de iluminat industrial-nepretentioase, mobilierul din materiale reciclate intr-un stil neunitar, cu forme si culori aparent dezordonate, harta lumii vin sa sublinieza ideea de “global awareness” prin aprecierea diversitatii si complexitatii marimilor comprimate intr-o singura entitate. Blatul din lemn masic, corpuri de iluminat din razatoare ce capata aici o alta functionalitate, patul din coltul mansardei, evident confectionat din vechi paleti, taburetii si mesele din vechi genti de voiaj, toate vin sa sublinieze ideea de vintage intr-un amestec firesc cu industrialul ca un nou curent in design.

E-spres-oh este genul de amprenta naturala ce rezoneaza prin material brute, nefinisate, din zona industrialului cu noi utilitati date obiectelor, cu spectrul larg de culori si prezenta lemnului si particularitatea designer-ului.

Design by Ezzo Design – www.ezzo.ro
Furniture and decorative objects made by Paul Hetzl - www. studioholz.com
Art work interventions – Flaviu Roua - www.jones1.ro
Photography by Andi Popescu – www.andipopescu.com

Articole aparute in presa
Un sediu de start-up IT in care multi angajati de multinationala si-ar dori sa lucreze
[e-spres-oh]: un birou din Timișoara pentru softiști creativi
Inside [e-spres-oh]‘s Industrial Offices
[e-spres-oh] by Ezzo Design
[e-spres-oh] on Archilovers
The Essence of a Coffee Shop Captured in an IT Office: [e-spres-oh] by Ezzo Design

Design
Stefan Lazar
Mario Stoica
Izabela Feher
Suport Tehnic
Valentin Popescu
Urmarire de santier
Stefan Lazar
Valentin Popescu

2 / 80